Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr

Et af Danmarks meget kendte vartegn finder man på strækningen mellem Lønstrup og Løkken. Rubjerg Knude Fyr blev bygget i år 1900 på det højeste punkt ca. 60 meter over havets overflade og 200 meter tilbagetrukket fra klitrækkerne, så man var sikker på at fyret kunne stå i mange år uden at være truet af havet.

Problemer

Men allerede relativt kort tid efter ibrugtagning begyndte den tiltagende sandfygning at skabe problemer. Fint sand blev blæst op over den stejle skråning og der dannedes nye klitter foran fyret.
For at stoppe fygningen beplantede man hele klitten med marehalm, men det havde desværre den modsatte effekt. Tværtimod at stoppe tilsandingen – øgedes den og det var snart umuligt for fyret at sende sit lys over sandet og ud over havet.

Man giver op.
For at sikre frit udsyn over havet og også at skibene kunne være istand til at høre tågehornet har man allerede fra 1920 kontinuerligt kørt store mængder sand væk og også overvejet at forhøje fyret. Men kampen var ulige mod naturens vældige kræfter og i 1968, den 1. august stoppede man fyrets drift.

Gaslight.
Oprindelig var fyret udstyret med gasdrift der skulle være det bedste lys til at gennemtrænge tåge, og fyrets lys kunne iagttages i 42 km’s afstand. Senere, i 1906, blev gassen afløst af petroleum for i 1934 at blive elektrificeret med jævnstrøm. Fyret er 23 meter højt.

Bemanding.
Tre mand var fra starten den faste stab for at drive fyrtårnet: fyrmesteren + en fyrpasser og endelig en fyrassistent. Der var meget arbejde, særligt de første år hvor fyret fik sin energi fra gasdrift med sit eget gasværk. Maskiner og bygninger skulle holdes i orden, hvilket ikke blev lettere pga. sandflugten. I hårdt vejr skulle der endvidere være udkig efter skibe i nød. Ligeledes skulle fugle der var døde når de fløj ind i fyrtårnet, indsamles og sendes til Zoologisk Museum.

Man giver op igen.
Fyret fungerede indtil august 1968, men bygningerne var stadig intakte og fungerede som turistattraktion. Imidlertid fortsatte tilsandingen og kystnedbrydningen således at man i 1992 helt opgiver at holde bygningerne frie og lader naturen overtage. Det ender med at kun tårnet står tilbage.

Populær attraktion.
Årligt har fyret ca. en kvart million besøgene og det får i 2018 Hjørring Byråd efter mange overvejelser, til at beslutte sig for at flytte tårnet, der ellers helt sikkert snart vil skride i havet. Flytningen skal finde sted i 2019 og man vil flytte det 60 – 80 meter bort fra havet for at sikre det mange år fremover.

Murer Kjeld.
Opgaven med at flytte fyret bliver lagt i hænderne på den lokale murermester Kjeld Pedersen. Han bliver hurtigt en populær skikkelse i medierne og hedder herefter ikke andet end: ”Murer Kjeld”.
Han har aldrig prøvet kræfter med sådanne projekter, men med nordjysk ydmyghed er han frisk på opgaven og klarer den med bravour – naturligvis bistået af erfarne folk ikke mindst fra kranfirmaet: BMS.

Genindvielsesfest.
Fyret flyttes, helt uden den af mange frygtede dramatik pga. det ustabile sandunderlag, den 22. oktober 2019 og genindvies med en spektakulær kæmpefest med ca. 8.000 tilskuere.
Det er nu igen muligt at tage trappen op og nyde den storslåede udsigt fra toppen af Rubjerg Knude Fyr. Et af de gode udflugtsmål når man er gæst på Sindal Camping.